До Головного управління Держпродспоживслужби надійшло екстрене повідомлення щодо захворювання на ботулізм у сімейному осередку.
Про це повідомляється Telegram-канале Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Постраждала жінка 1982 р.н., мешканка м.Дніпра, яка вживала в їжу копчене сало домашнього виготовлення, придбане на стихійному ринку.
Наразі жінку госпіталізовано до інфекційного відділення лікувального закладу м.Дніпра з діагнозом «Ботулізм», їй введено протиботулінічну сироватку.
Це вже третій випадок захворювання на ботулізм з початку 2025 року, зареєстрований у Дніпропетровській області. Загалом за поточний рік від ботулізму постраждало 8 осіб, серед яких 3 малолітніх дітей. На жаль, 1 доросла особа померла через несвоєчасне звернення по медичну допомогу.
У першому випадку, коли постраждало 2 осіб (1 особа померла), люди вживали в їжу непатрану в’ялену рибу домашнього виготовлення; у другому випадку, коли постраждало 5 осіб однієї родини (з них – 3 малолітніх дітей та 2 дорослих), люди вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення.
За всіма випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено епідрозслідування.
До відома: протягом 2024 року на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм (постраждало 6 осіб). Усі випадки пов’язані зі вживанням d їжу риби (в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження).
Нагадуємо, БОТУЛІЗМ — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаса, шинка тощо).
Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |